03.07.2018

Базальтовий утеплювач: плюси і мінуси

Базальтовий утеплювач: плюси і мінуси

Базальтовий утеплювач все частіше застосовують для теплоізоляції житлових і нежитлових приміщень. Це пояснюється величезним переліком переваг цього матеріалу і практично повною відсутністю недоліків. Яких? Про це і поговоримо в цій статті.

Що таке базальтовий утеплювач?

Базальтова (кам'яна) вата - це теплоізоляційний матеріал, вироблений на основі природного мінералу базальту. Тверду вулканічну породу спочатку розплавляють до тягучого стану, а потім потужним струменем повітря видувають з нього волокна. Саме з цих волокон згодом і буде сформований утеплювач. Волокна переплітаються між собою і зв'язуються за допомогою компонента. По суті, виготовлення базальтового утеплювача нагадує процес приготування цукрової вати - все відбувається за одним і тим же принципом.

Плюси базальтового утеплювача
Вибираючи оптимальний будівельний матеріал, важливо знати, якими позитивними і негативними якостями він володіє. Розглянемо базальтовий утеплювач з точки зору його плюсів, адже їх набагато більше, ніж мінусів. Отже, що вигідно відрізняє кам'яну вату від інших типів утеплювачів?

  • Екологічність. Матеріал практично повністю складається з натуральної вулканічної породи.
  • Безпека. Виробництво кам'яної вати завдає шкоди навколишньому середовищу, а використання готового матеріалу не шкодить здоров'ю людини. Базальтові волокна щільно утримуються всередині самої плити, тому в повітря не потрапляють, на відміну від скловолокна. Це істотно зменшує ризик потрапляння цих волокон в легені людини.
  • Мала кількість сполучного речовини. При виготовленні кам'яної вати, зокрема марки ROCKWOOL, використовують мінімальну кількість сполучних компонентів, що тільки підвищує ступінь безпеки матеріалу для людини і навколишнього середовища.
  • Висока провідність тепла. Базальтове волокно має одні з кращих показників теплопровідності, тому прекрасно зберігає тепло. У літній період кам'яна вата працює навпаки - не випускає гаряче повітря всередину приміщення, зберігаючи тим самим оптимальну температуру.
  • Паропроникність. Будь-який вид діяльності провокує виділення пара, і це абсолютно нормальний природний процес. Тому важливим завданням будь-якого ізолюючого матеріалу є виведення цього пара з приміщення. Якщо пар буде залишатися всередині, то з'явиться конденсат, в якому дуже швидко утворюються небезпечні для здоров'я цвіль і грибок. Базальтове волокно є відмінним пароізолятором - пар легко проходить крізь нього назовні, не осідає і не конденсується всередині плит.
  • Довговічність. Термін служби будь-кам'яної вати марки Роквул при ефективному її використанні складає не менше 50 років. Цей же показник для деяких видів ізоляційних матеріалів може досягати мінімальної позначки в 100 років.
  • Вогнетривкість. Базальтовий утеплювач по своїй суті є каменем, що пояснює його відмінні вогнетривкі якості. Цей матеріал абсолютно не схильний до дії вогню - клас горючості кам'яної вати НГ (негорючий). Більш того, базальтові плити навіть перешкоджають поширенню вогню, істотно підвищуючи пожежну безпеку будівлі.
  • Звукоізоляція. Багато видів базальтової вати мають велику щільність, тому поглинають вібрацію і шуми. Такий утеплювач ідеально підходить для звукоізоляції стін.

Мінуси базальтового утеплювача

Перелік мінусів кам'яної вати обмежується лише кількома пунктами, але їх також необхідно знати, щоб бути впевненим у правильності свого вибору. Недоліками базальтової вати є:

  • Вартість. Мабуть, це самий головний мінус. Серед всіх утеплювачів кам'яна вата має найбільшу вартість.
  • Не однакова якість у всіх виробників. Традиційно продукція у різних виробників відрізняється не тільки вартістю, але і якістю. Це цілком залежить від особливостей виробництва. Деякі недобросовісні компанії виробляють абсолютно неякісні базальтові утеплювачі. Щоб згодом не кусати лікті, краще вибирати утеплювачі від відомих компаній з хорошою, бажано багаторічною, репутацією.
  • Формальдегіди. Багатьох відверто лякає цей компонент кам'яної вати, тому навколо нього стільки суперечок. Необхідно відзначити, що далеко не всі виробники базальтових утеплювачів додають багато формальдегідів в якості сполучного компонента для волокон. Деякі обходяться мінімальною кількістю в межах допустимої норми, тому їх матеріали абсолютно безпечні для здоров'я людини. Таких принципів виробництва теплоізоляції дотримується компанія ROCKWOOL. До речі, в пінопласті шкідливих компонентів набагато більше і, до того ж це повністю синтетичний матеріал.

Що отримуємо в результаті?
Головне, про що потрібно пам'ятати при виборі теплоізоляції, так це про те, що саме від неї залежатиме атмосфера в будинку. Навіть якщо ви плануєте використовувати її лише для зовнішньої ізоляції стін. Тому вибір утеплювача повинен бути зваженим, заснованим на перевагах і недоліках матеріалу, а не на бажанні зекономити.

Читайте ще

Ми раді запропонувати Вам повний спектр теплоізоляційних матеріалів для будівництва
27
2023
жовтня
Базальтові плити ROCKTON SUPER
Базальтові плити ROCKTON SUPER використовуються для звуко- та теплоізоляції багатошарових стін, мансард, підлог або перекриттів з використанням балок. Це звукопоглинальні панелі, які виготовляються з кам'яної вати вищого класу з оптимальною щільністю 43 кг / м3.
09
2019
січня
Теплоізоляція K-FLEX ST: докладний опис від історії до монтажу
Продукція, що випускається італійською компанією теплоізоляція K-FLEX ST є зручним і надійне покриття. Воно дозволяє забезпечити повноцінний захист трубопроводів різного типу від втрат тепла. Виготовляється матеріал зі спіненого каучуку.
03
2019
січня
Vels вітає з Новим роком!
2018 рік був продуктивним і багатим на різні події. Команда компанії "Vels" працювала в повну силу і викладалася на 100%, щоб наші клієнти та партнери відчували себе комфортно і надійно. Ми максимально розширили спектр послуг, забезпечили вигідні умови для співпраці. Але на цьому "Vels" не зупиниться, в новому 2019 році, ми продовжимо розвиватися і вдосконалюватися, прагнути до нових вершин і досягнень.