22.11.2018

Вибір похилоутворюючого шару при проектуванні плоских покрівель

Вибір похилоутворюючого шару при проектуванні плоских покрівель

На даний момент в Україні при проектуванні будинків, що мають велику площу покрівлі, застосування плоских покрівель стало «де факто» стандартом. Крім цього, набирає популярність тенденція застосування плоских покрівель в приватному котеджному будівництві.

Для початку розглянемо найпростіший варіант - малоуклонних покрівлю, скидання води з якої реалізований за допомогою жолоби відкритою водостічної системи.

Найпростіший приклади схеми подібних покрівель

Вибір похилоутворюючого шару при проектуванні плоских покрівель - 1

Найчастіше ухил подібних покрівель задається за допомогою несучого каркаса будівлі (особливо в разі застосування металевого каркаса), проте іноді, особливо в котеджному будівництві, виникає потреба зробити покрівлю з використанням такої схеми, при наявності плоского залізобетонного підстави.

В такому випадку виникає питання, яким чином сформувати даний ухил?

Найпростіший і очевидний варіант вирішення даної проблеми - разуклонку за допомогою цементно-піщаної стяжки. Даний варіант простий в реалізації, однак виникає ряд проблем:

  • Дане рішення додатково навантажує несучу конструкцію
  • Дане рішення фактично не забезпечує додаткової теплоізоляції покрівлі
  • Роботи по формуванню ухилів неможливо виробляти при низьких температурах

Відповідно дане рішення може мати сенс тільки в разі невеликої площі покрівлі, коли застосування більш технологічних рішень не обгрунтовано економічно.

Виходячи з вищесказаного виникає варіант із застосуванням в якості разуклонкой легкого бетону, наприклад пінополістирол-бетону, однак дане рішення так само має свої недоліки:

  • Відсутність можливості застосування механічного кріплення утеплювача та гідроізоляції
  • Низькі теплоізоляційні властивості легких бетонів
  • Роботи по формуванню ухилів неможливо виробляти при низьких температурах

Найбільш логічним варіантом для формування похилоутворюючого шару є застосування похилоутворюючого шару з тієї ж теплоізоляції, яка застосована на покрівлі. Компанія ROCKWOOL пропонує застосовувати в даному випадку систему ROCKFALL SP. Дана система являє собою плити з базальтової вати ROCKWOOL сформовані у вигляді трапецевідних плит. Збирається дана система за принципом конструктора і забезпечує додаткову теплоізоляцію покрівлі. Збірка системи здійснюється після монтажу основного теплоізоляційного шару і не вимагає додаткових підрізувань основного теплоізоляційного шару.

Вибір похилоутворюючого шару при проектуванні плоских покрівель - 2

Приклад монтажу системи ROCKFALL SP

Розглянемо варіант покрівлі з внутрішнім водостоком. Дана схема покрівлі застосовується на абсолютній більшості плоских покрівель, так як за даною схемою можна виконувати покрівлі будь-якої площі без значного збільшення підпокрівельного простору.

Найпростіший приклад подібної покрівлі.

Вибір похилоутворюючого шару при проектуванні плоских покрівель - 3

Найчастіше основний ухил подібної покрівлі заданий несучими конструкціями. Однак якщо підстава плоске, рішення по формуванню основного похилоутворюючого варто розглядати так само, як і в схемі, вказаній вище.

Формування контр-уклону потрібно навіть в разі наявності основних ухилів, заданих конструктивно. Контр-уклону найчастіше формуються або за допомогою цементно-піщаної суміші, або за допомогою збірних конструкцій, або за допомогою теплоізоляції, вживаної на покрівлі.

За допомогою цементно-піщаної суміші можна формувати контр-уклону тільки в разі залізобетонної основи, або при наявності підстави зі збірних залізобетонних плит.

Дане рішення має ті ж недоліки, що і формування основного ухилу за допомогою цементно-піщаної стяжки.

Збірні контр-уклону являють собою конструкцію з несучими елементами з дерева і металу з покриттям з деревинно-стружкової плити, дерева або профлиста з низькою хвилею.

Збірка даних конструкцій досить трудомістка, крім того, термін служби дерева або деревно-стружкової плити значно нижче, ніж термін служби покрівлі, поетому вигода від застосування подібних конструкцій вкрай сумнівна.

Компанія ROCKWOOL пропонує застосовувати в даному випадку систему ROCKFALL KSP. Дана система являє собою систему з клиновидних і трапецевідних плит з з базальтової вати ROCKWOOL. Дана система збирається поверх основного теплоізоляційного шару і системи ROCKFALL SP. Дана система проста в збірці і забезпечує додаткову теплоізоляцію покрівлі.

Вибір похилоутворюючого шару при проектуванні плоских покрівель - 4

Схема складання системи ROCKFALL KSP

Читайте ще

Ми раді запропонувати Вам повний спектр теплоізоляційних матеріалів для будівництва
27
2023
жовтня
Базальтові плити ROCKTON SUPER
Базальтові плити ROCKTON SUPER використовуються для звуко- та теплоізоляції багатошарових стін, мансард, підлог або перекриттів з використанням балок. Це звукопоглинальні панелі, які виготовляються з кам'яної вати вищого класу з оптимальною щільністю 43 кг / м3.
09
2019
січня
Теплоізоляція K-FLEX ST: докладний опис від історії до монтажу
Продукція, що випускається італійською компанією теплоізоляція K-FLEX ST є зручним і надійне покриття. Воно дозволяє забезпечити повноцінний захист трубопроводів різного типу від втрат тепла. Виготовляється матеріал зі спіненого каучуку.
03
2019
січня
Vels вітає з Новим роком!
2018 рік був продуктивним і багатим на різні події. Команда компанії "Vels" працювала в повну силу і викладалася на 100%, щоб наші клієнти та партнери відчували себе комфортно і надійно. Ми максимально розширили спектр послуг, забезпечили вигідні умови для співпраці. Але на цьому "Vels" не зупиниться, в новому 2019 році, ми продовжимо розвиватися і вдосконалюватися, прагнути до нових вершин і досягнень.